2010-01-26

Składniki:
- 0.75 kg mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 5 dkg masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
(na około 12 porcji)





Placek tortilla

Placek tortilla

Wybierz zdjęcie: 12345

Tortille swego czasu już próbowałem zrobić Kebab wegetariański, ba co więcej byłem przekonany że się udała. Jednakże po zrobieniu placków wg tego przepisu już tak nie uważam. Placki wykonane w ten sposób są miękkie i dają się łatwo rolować. Po za możliwością zrobienia buritto, idealnie nadają się do produkcji wegetariańskich kebabów w cieście. A sekretem okazał się... czas. Do rzeczy

Podgrzewamy mleko razem z masłem do momentu gdy masło się rozpuści. Mąkę wsypujemy do miski, stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Tu trzeba uważać i zastosować trochę metody na wyczucie. Wg mnie nie powinno się całego mleka dodawać na tą ilość mąki i trzeba w odpowiednim momencie przestać dolewać by później nie wyrównywać mąką. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie miękkie i będzie łatwo odklejać się od rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach dzielimy ciasto na 12 części, formujemy kulki i znowu zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie robimy cienkie placki i smażymy po około 20 do 30 sekund z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej z grubym dnem). Tak jak pisałem kluczową sprawą jest czas, czyli około 20 do 30 sekund pieczenia. Upieczone placki, układamy na talerzy i przykrywamy folią, dzięki temu placki pozostaną wilgotne i miękkie.

Tak jak wcześniejszy post zainspirowany przez Every Cake You Bake .

Placek tortillaPlacek tortillaPlacek tortillaPlacek tortilla