2010-05-13

Składniki:
- pęczek botwinki
- szczypiorek
- zielona pietruszka
- rzodkiewka
- ogórek
- 1l maślanki




Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Wybierz zdjęcie: 123456789

Buraki oraz botwinkę drobno kroimy, następnie zalewamy wodą na wysokość 1cm ponad buraczki. Gotujemy 5 do 10 minut, aby buraczki były chrupiące ale nie za miękkie. Wywar odlewamy do pojemnika a ugotowane buraczki botwinkę studzimy. Wystudzone zalewamy szklanką wywaru z gotowanych buraczków oraz 1l maślanki, następnie dodajemy drobno krojoną pietruszkę, szczypiorek, rzodkiewkę i ogórek. Całość schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce. Podajemy z jajkiem gotowanym na twardo.
Chłodnik z botwinkiChłodnik z botwinkiChłodnik z botwinkiChłodnik z botwinkiChłodnik z botwinkiChłodnik z botwinkiChłodnik z botwinkiChłodnik z botwinki