2012-05-07

Składniki:
- makaron noodle
- boczniaki 250g
- imbir
- cytryna
- cebula duża
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 3 papryczki chilli
- sos sojowy
- pestki słonecznika
- koncentrat pomidorowy




Boczniaki z makaronem noodle na ostro

Boczniaki z makaronem noodle na ostro

Wybierz zdjęcie: 1234

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, na mocno rozgrzaną wrzucamy starty imbir (pół łyżeczki) po paru sekundach dodajemy cebulę, drobno posiekane chilli i wszystko dusimy aż cebula zacznie się szklić. W tym momencie dodajemy czosnek drobno pokrojony, smażymy przez około minutę. Kolejne składniki lądują na patelni, to jest boczniaki pokrojone w pół centymetrowe paseczki oraz skórka otarta z jednej cytryny. Wszystko na dość dużym ogniu dusimy przez około 5 minut aż boczniaki staną się mięciutkie. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz prażone pestki słonecznika. Dodajemy połowę opakowania makaronu, podlewamy sosem sojowym oraz wodą (z pół szklanki), zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 5 minut aż makaron wchłonie sos i stanie się miękki.

Podajemy posypane szczypiorkiem oraz papryczką chilli.

Boczniaki z makaronem noodle na ostroBoczniaki z makaronem noodle na ostroBoczniaki z makaronem noodle na ostro